Jak konserwować piec na ekogroszek w okresie letnim?
Wiosenno- letnia przerwa w ogrzewaniu budynku, jest doskonałą porą na okresowe czyszczenie i konserwację kotła. W jego wnętrzu gromadzą się pył, popiół oraz sadza. Przez systematyczne czyszczenie można znacznie zwiększyć wydajność jego pracy oraz uniknąć sezonowej awarii.
Jak powinna wyglądać konserwacja?
Konserwację należy rozpocząć od usunięcia zanieczyszczeń znajdujących się na ściankach wewnętrznych, kanałach konwekcyjnych oraz otworach odpowiedzialnych za dystrybucje powietrza z resztek z opału. Czyszczenie odbywa się poprzez otwory wyczystne, ich ilość rożni się w zależności od posiadanego modelu pieca. Podczas czyszczenia przepustnica powinna zostać otwarta, a po jego zakończeniu obowiązkowo zamknięta. Ta zależność dotyczy również wcześniej wspomnianych pokryw wyczystnych. W przypadku posiadania pieca z podajnikiem, należy zacząć od jego opróżnienia, a następnie pozbycia się kurzu i ewentualnych osadów. Kolejno należy oczyścić mechanizm podający paliwo, tak jak ślimak. Podczas konserwacji musimy również ocenić stan techniczny ślimaka i jego możliwość dalszego użytkowania, czasami konieczna jest wymiana specjalnych uszczelek. Ponadto zalecamy odłączenie motoreduktora od podajnika i oczyszczenie jego połączenia. W tym momencie warto sprawdzić stan o-ringu, jeśli będzie taka potrzeba również należy dokonać wymiany uszczelki.
Aby zminimalizować ryzyko awarii kotła, warto użytkować go zgodnie z zaleceniami producenta. W sezonie grzewczym bardzo ważna jest jego sprawność. Trzeba wiec korzystać z dobrej jakości opału. Odpowiednia konserwacja oraz kontrola stanu technicznego jest niezbędna w przeciwdziałaniu awarii. Regularne czyszczenie i podejmowanie prac konserwujących jest gwarancją przedłużenia pracy kotła.
Pamiętajcie również, że okres wiosenno/letni to okazja do zakupienia węgla w najkorzystniejszej cenie oraz jakości w ciągu roku. Zapraszamy do naszego składu.
Zostaw komentarz